(Илюстрация ~ Matt Larsen) Тълкуванието на Ваклуш ТОЛЕВ Един от най-интересните

...
(Илюстрация ~ Matt Larsen) Тълкуванието на Ваклуш ТОЛЕВ Един от най-интересните
Коментари Харесай

Скорпионът ~ божество, което гради и разрушава

 (Илюстрация ~ Matt Larsen)

Тълкуванието на Ваклуш ТОЛЕВ

Един от най-интересните зодиакални знаци, само че не толкова мелодичен, когато се чува и много обезпокоителен за този, който го носи. Трябва да се знае неговата вътрешна загадка, би трябвало да се знае неговото предопределение, с цел да няма ужас оня, който под него е роден, с цел да може този знак, който е съставна част със своите тридесет градуса в общото зодиакално придвижване, да не ни смущава. И знаейки го, да нямаме укор към тези, които го носят, а те да нямат неудобството, че са Скорпиони. 
Този зодиакален знак е съзвездие в южното полушарие. Най-блестящата и подчертана негова звезда (от това съзвездие) е Антарес – едно “анти ” и един “Арес ”. Арес или Марс е господарят, под чието въздействие се реализира нотацията и песента на Скорпиона. Антарес е с диаметър 450 (в някои енциклопедии 428) пъти по-голям от този на нашето Слънце - представете си каква мощна еманация на една звезда, каква доминанта имате в този зодиакален знак. 
Когато следим скорпиона, ще забележим, че той има шест крайници, две щипки горе, една опашка - опашка, в която е поставена себезараждащата се отрова. Това е концепцията за подбудителството, тъй като скорпионът е това, което можем да назовем в божествата “Аз унищожавам – Аз съм гибел! ” и “Аз възвръщам – Аз съм възкресение! ” Това е Скорпионът – смърт и възкресение! Когато би трябвало да бъде свободен от това, което го е направило заложник, тогава опашката му пуска своята отрова и скорпионът се самоубива. В този смисъл да засилва – от инволюцията да сътвори концепцията за еволюцията. 
Така Скорпионът е едно провидение, което гради и унищожава. И по тази причина ще го намерим отразен в творчеството на най-големите мозъци, и то под разнообразни формули, като вложена загадка. Дори и един Леонардо да Винчи ще го постави на осмото място в поредицата на Тайната вечеря, тъй като осмицата е октавният знак на зодиакалите и знакът на равновесието, когато свършва инволюцията и стартира еволюцията. Ще го намерим при Рубенс, при Микеланджело, както и в музиката – навсякъде той има своето деяние. При един Скарлати е опера –  “Фаетон ”, при един Сен-Санс - това е сантименталната, симфоничната поема. Големите създатели (за наслада на тези, които познават малко повече тайните знания) са били задоволително будни да усетят и все с нещо са отбелязвали това езотерично, окултно познание. Достатъчна е една картина да видите на Леонардо – какъв привет има сред учениците и Учителя им, с цел да сте наясно, че този човек е познавал окултните секрети, тайните, с които са били обучавани учениците. 
Естеството на Скорпиона е устойчивост и неотстъпчивост. Безспорно, главният детайл на тази зодия е водата. (Но скорпионът не живее във вода – той населява по-влажните места. У нас се срещат дребни по мярка скорпиони, а в топлия континент те са доста по-големи и доста отровни по деяние.) Този зодиакален знак попада и под още едно въздействие – това на Плутон, т.е. подземния господ, мрачното царство, от което ще се извежда след това на светлината (легендата за Персефона, легендата за Орфей...) и с това ще се надмогне тъмнината. Затова когато се търси в Библията един паралел на Скорпиона, не е толкоз с Йаковия наследник Дан, както е казано в някои книги, а с различен от синовете му – Гад, за който самият Йаков споделя, че в този момент под него господства мрачевина, само че той ще я надмогне и ще бъде светлина.
Трябва да признаем, че този зодиакален знак е удивително комплициран. Като се чуе скорпион, нормално се схваща – умъртвява всяко нещо. Но той, в случай че може да умъртвява или да изчерпва злото, по какъв начин тогава да кажем нещо негативно за него. А Скорпионът като мощна воля демонстрира както позитивни, по този начин и негативни качества. Макар и да е тайнствен, той е и традиционалист – има възприятието на неустановеност, когато ще сменя. В негативния аспект Скорпионите са очебийно отмъстителни, задоволително любопитни и язвителни. Могат да разстроят живота на някого. И тогава, когато се осъзнават като подвластни, дали с опашката или с жилото, ще отравят живота на потискащия ги или личния си, въпреки че колкото и да са властни, въпреки всичко в фамилния си живот те обичат дома и се подчиняват на другата воля. Не им липсва (както на всички) скъперничество, размери на неистина и възприятието на подстрекаване.
Неудачните интервали на Скорпиона са от 20 януари до 22 февруари и от 22 юни до 21 юли. Съдбовните години, както знаете, са през 7 и за тази зодия стартират от 39. Щастливият ден или ден, в който могат да бъдат властни е вторник. Хубавото им число е тринадесет. Едно и три прави четири: това, което е кръстът - безконечният двубой; това, което е Разпятието. Техният магически камък, в случай че можем по този начин да се изразим, скъпоценният им камък е аквамаринът, за който има цяла една легенда – за Пиер Абелар и Луи Елуиза. Тя е една доста хубава сила, доста хубава легенда. На тази Елуиза е наименуван аквамаринът – камъкът на Елуиза. Даже той е наименуван камъкът на щастливите дни, тъй като когато по насила Елуиза и Пиер са разграничени, тя му дава пръстен с този камък. (Пиер Абелар, роден в 1072 година, е един огромен разум – голям мъдрец, мъдрец и богослов, който основава цяла една система.) Други камъни, които хармонират със зодията, са топазът и коралът. Украшения, в които те най-предпочитано се носят, това са гривната или пръстенът. Ведно с това имаме магнитът, който в действителност е доста значим, както и така наречен минерали като киноварът. От киновар в древността е правена багра, с която художниците са работили. Този зодиакален знак под въздействието на Марс изявява още самостоятелност, мощна упоритост, изпълнителност, една честност на огромното дело (въпреки кавгата, свадата, които не са непознати на никоя зодия в нас). Скорпионът е доста активен. Оръжието, с което борави е от размера на късите, а от тях той разполага с най-дългото, така наречен кинжал. Скорпионът не може да използва друго с изключение на отрова, самопроизвеждаща се в неговата опашка. 

В египетската астрология този зодиакален знак, в интервала 23 октомври - 3 ноември, е изразен с божеството Гор, което се смята наследник на Изида и е подготвян за битка против Сет – неговия чичо. Сет убива Озирис, а Гор унищожава Сет. Но Озирис възкръсва по-късно, събран от Изида. Виждаме, че е поставена концепцията за заличаването и възкресението; има и концепцията за милостта и за отмъщението; непокътната е концепцията за персоналното богатство, жертвано в концепцията за публичната нужда. Така би трябвало да се трансформира, да се роди непоносимост към лъжата и лицемерието, с цел да се пристигна до една любов в жертвата към другия. 
Другият интервал от този зодиакален цикъл, в тази същата египетска астрология (от 4 ноември до 21 ноември), е изразена със Себек, който е господ на водата, на реката Нил. А Нил, когато се разлива, носи какво – и берекет, и опустошаване. Тя прелива, залива и в рева се ражда насладата, тъй като нанася своята благодатност като полива и наторява. След това се сее и жъне. Ето това е Скорпионът в египетската митология. Там ще намерим към този момент по какъв начин този скорпионен знак Себек се показва у дамата - в изящността на облеклото. В днешно време мъчно можем да намерим изящност, само че една египтянка (от зодиакалния знак на Себек), в случай че забележим по какъв начин се е обличала, в действителност бихме се учудили. И в този момент, когато погледнем по откритите съдове рисунките, се възхищаваме от изящна елегантност на поднесената лява или дясна ръка – това е съвършенство. И общо взето дамата Скорпион във всичките митологии е в действителност израз на изтънчено обличане. Това е нюх за хармония, размерност в построяването. 

В скандинавската митология зодиакът се символизира в цветя и първата декада на Скорпиона, това е фрезията – изящно цвете, даже като мирис. Тук желая да запазя място и за аромата на другото цвете, което също по този начин влиза в тази зодия – шибоят. Шибоят, това е нещо необикновено! За страдание градинката на българина помръкна в елементарни изкуствени цветя. Не се сее към този момент шибой. А Пенчо Славейков по този начин го възпя! – макар че няма потребност да бъде възпяван. Откъсайте си от някоя градинка едно клонче шибой и ще го носите три месеца все нежно, ароматно... А фрезията в скандинавската митология е израз на дръзновение. Виждате ли, че нежността може да бъде безстрашна. Ние мислим, че е нежна, а тя е безстрашна, тъй като над всичката наша волевост, над всичката наша дори неучтивост идва нежността, която ни покорява. Фрезията е и упоритост. Победа или равновесие – между физика и логика на психиката – това е Скорпионът. 
Във втората декада е орхидеята – тайнственост и тайнственост. Всеки би трябвало да има своя хербарий с орхидея – тайнственост и тайнственост, спор и откровеност, мъдрост и примирение. 
И в третата декада това е божурът – здраве, което понася всичко. Бих споделил -китка за бойните войни, тъй като той най-вече е червен. Носи правдивост, само че и неукротимост и символизира дръзкия темперамент. 

Скорпионът излива всичката си мощ посредством опашката. Тя е кърмата на плаващия съд, овладяната природа, хипнотичната мощ. В целостта си скорпионът е една необятна предна част, изтъняваща и последователно минаваща в опашка, където се крие всичката му мощност. Той може да жертва себе си, с цел да подбуди нисшия свят към йерархията на духовния, по-висшия. И носи вгърнати тайните на Плутон, на подземното царство, на Адеса. 

Скорпионът е единственият, който не може да бъде надвит. Затуй незасегнато живее в радиационни места – от радиация не може да бъде изумен. Значи има зодиакален знак, който е надмогнал негативното влияние на атомната сила. Той единствен може да живее в такава среда без даже да бъде допрян. 

Така Скорпионът е една централизация на силата на есента и силата на пролетта като господ на разрушаването и на възобновяване – смърт и обновяване. Преносно се смята, че той е змията, която изкушава. Логично е, тъй като точно тя изкушава Адам и Ева, с цел да знаят що е положително и зло.
Зодия Скорпион има своето великолепие и своето място и ние ще би трябвало, познавайки закона на подтикването на материята към живот, да признаем нуждата от отрова, т.е. от нарушение правилото на инволюцията и прекосяване към правилото на еволюцията. Тогава ще дойдем до онази фраза, която е казана в Евангелието: „ О, гибел, къде е твоето жило. Радвайте се, Аз победих света ”. Тази причина основава един символен знак за Скорпиона, който еволюира от скорпионното към орела. Това е признакът – слизането, отравянето и раждането на Орела.

Изображение: Urania Mirror, 1825, en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР